(HIBURAN) Filem Abnormal Buas ‘mengganas’ di pawagam bermula 20 Jun 2024!

Spread the love

Filem Abnormal Buas yang bakal ditayangkan di seluruh negara pada 20 Jun ini mengisahkan manusia yang bersifat ‘kebinatangan’ seolah-olah mereka terlepas dari belenggu kemanusiaan. Filem bergenre ‘thriller’ ini turut menyelitkan elemen fiksyen yang menambah lagi rasa kagum dan takjub penonton, membawa mereka ke alam realiti yang luar biasa. Tontonan yang dijangka akan mengujakan dan menarik perhatian ramai ini pasti akan menghantar gegaran getaran yang luar biasa kepada semua yang menontonnya.

Pelakon yang juga penerbit Aeril Zafrel berkata, filem ini memaparkan jalan cerita yang berbeza daripada kebanyakan filem tempatan sedia ada.

“Bukan sahaja plot ceritanya yang luar biasa, malah cara penyampaian dan perspektif yang diketengahkan dalam filem ini juga adalah sesuatu yang sangat berbeza dan segar, jauh daripada formula-formula umum yang sering ditemui dalam industri perfileman tempatan.

“Filem ini tidak berlatarbelakangkan Malaysia, sebaliknya ia berkisarkan di negara yang berbeza. Bandar yang digambarkan pun bukan Kuala Lumpur namun bernama Kota Rimoria. Memandangkan cerita ini mengandungi unsur-unsur yang mungkin dikenakan tapisan sekiranya ia berlatar di negara kita.

“Oleh itu, untuk memberikan kebebasan kreatif, kami mencipta negara dan watak yang berbeza sebagai latar cerita. Sebagai contoh, watak polis yang dilakonkan Jalil Hamid pun bukan pakai uniform Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Kita faham kalau polis tempatan, akan ada tapisan. Untuk lebih bebas berkarya, kita gambarkan sebuah negara fiksyen. Apa yang menarik mengenai cerita ini, saya boleh janjikan ceritanya memang berbeza walaupun banyak unsur-unsur 18 SG. Namun kita berjaya dapat klasifikasi 16. Ada banyak babak sadis, ngeri dan kejam,” katanya.

Aeril berkata, filem itu juga berjaya menghimpunkan ramai pelakon senior seperti Ahmad Yatim, Datuk Ahmad Tarmimi Siregar, Datuk Rahim Razali, Saheizy Sam, Nabila Huda, Adlin Aman Ramlie dan Emelda Rosmila. Pelakon lain yang terbabit adalah Wawa Zainal, Johan As’ari, Kodi Rasheed dan Hayla (anak kepada Aeril dan Wawa).

Kata Aeril, dia dan Wawa membenarkan anak kesayangan mereka, Hayla Maghfiratul Adzkiyaa, 8, berlakon.

“Sebenarnya kami pun terkejut dengan Hayla sebab dia tak ada asas langsung dalam lakonan. Kalau kami pada usia dia pun akan rasa segan berjumpa orang, inikan pula hendak berlakon. Tak tahulah macam dia tak kekok langsung.

“Untuk itu kita ada beberapa kali hantar dia ke kelas lakonan untuk perbaiki lagi corak lakonannya. Tapi ada satu babak, apabila Adlin pegang lehernya, dia menangis betul-betul, mungkin sebab takut sangat dan rasa ‘sakit’. Maklumlah Hayla tak biasa dibuat begitu. Apabila orang ‘berkasar’ dia macam tu, terus dia jadi takut dan malu. Mujurlah selepas itu tak ada lagi babak dengan Adlin,” katanya. Filem ini juga menjadi karya terakhir pengarah Allahyarham Azhari Zain dan skrip mendapat sentuhan Gawar Sawbaqyah.

SINOPSIS

Perancangan percutian Hady untuk menggembirakan isterinya, Hani sebelum menyambut kelahiran anak kedua mereka di rumah agam milik keluarga Hady disambut dengan tragedi hitam buat Hady sekeluarga.

Puzo yang melarikan diri dari kemalangan menjadikan rumah persinggahan Hady sebagai tempat berteduh. Kumpulan perompak yang diketuai Bullet berjaya merompak sebuah rumah dan meninggalkan kawasan rompakan tanpa boleh dikesan.

Rompakan yang tersusun dan terancang membolehkan Bullet, Speed dan Rocket merompak dengan zero-risiko. Selesai memasuki perkarangan rumah, Puzo tidak bertangguh untuk menamatkan riwayat Hady yang tiada dosa padanya. Hany terkaku melihat kejadian itu cuba untuk menyelamatkan diri namun sempat disentap oleh Puzo.

Kini, tinggallah Syu yang sedang tidur di dalam kereta kerana keletihan sepanjang perjalanan yang jauh. Syu terjaga dari tidur di dalam kamar rumah agam itu Mencari ayah dan ibunya, namun hanya ada Puzo di depannya.

Puzo lagaknya seperti tiada apa yang berlaku. Kehadiran tiga perompak di rumah agam pada malam yang sama telah mengimbau kenangan Puzo 10 tahun lalu. Siapakah akan terselamat pada malam itu?


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *