(SEMASA) Santhawan Boonrathana Wakili Malaysia Di Miss Grand International (MGI) 2015

????????????????????????????????????

Malaysia mengalu-alukan kedatangan ratu baru apabila Santhawan Boonrathana dipilih untuk mewakili negara pada pertandingan berprestij Miss Grand International (MGI) 2015 di Bangkok, Thailand. Lebih mesra dipanggil Santha, beliau berumur 26 tahun dan merupakan graduan dalam bidang pemasaran. Santha adalah seorang usahawan online, model dan penterjemah. Pemilihan Santha telah dipilih sendiri oleh pengasas dan presiden Miss Grand Pertubuhan Antarabangsa, Encik Nawat Itsaragrisil sebagai wakil Malaysia untuk pertandingan akhir tahun ini.

????????????????????????????????????

“Saya berasa bersyukur kerana diberi peluang masa untuk mewakili negara di pertandingan yang berprestij. Saya akan mengambil peluang pendedahan ini dan memanfaatkan pengalaman sebagai platform untuk meningkatkan kemahiran interpersonal diri sendiri. Akan tetapi, yang paling terutama adalah cabaran untuk memikul nama Malaysia di pertandingan ini, “kongsi Santha selepas pengesahan pelantikan beliau.

MGI berhasrat menjadi pertandingan ratu cantik antarabangsa terkemuka di dunia melalui sokongan tajaan daripada kerajaan dan organisasi yang membuat sumbangan untuk kebaikan umat manusia. MGI adalah satu pertandingan tahunan yang masuk tahun ketiga dan dijangka mendapat sambutan sebanyak 1.5bilion penonton semasa siaran langsung acara akhir termasuk ‘live streaming’ di YouTube.

“Dalam masa saya bergiat dalam bidang penyiaran, saya telah menghabiskan lebih daripada 10 tahun terlibat dengan beberapa pertandingan ratu cantik berprestij di dunia, dan kini saya menyalurkan kepakaran saya dalam sektor ini bersama-sama dengan semangat saya untuk keamanan dunia. Melalui MGI saya akan menyebarkan mesej ‘Hentikan Peperangan’,” petikan daripada Encik Nawat berkenan objektif utama MGI.

MGI baru-baru ini telah ditambah ke dalam Dunia Grand Slam Beauty Pageant bersama-sama dengan Miss Universe, Miss World, Miss Antarabangsa dan Miss Supranational oleh portal online terkemuka Global Beauties. Pada tahun 2014, wakil dari Cuba, Lees Garcia dinobatkan pemenang mengalahkan 84 calon lain.

????????????????????????????????????

Persediaan Santha untuk pertandingan akhir adalah sibuk yang termasuk kelas catwalk bersama guru catwalk Joshua Jaralson Linang dan Shaun Salim. Selain itu, beliau juga menempuhi latihan sesi temuduga dan personality bersama Jude Benjamin, pakar dalam industri public relations dan komunikasi.

Santha dijangka bersaing dengan lebih daripada 80 delegasi dari seluruh dunia di mana pemenang MGI 2015 akan membawa pulang USD40,000. Hadia-hadia subsidiari lain termasuk Gaun Malam Terbaik, Baju Renang Terbaik, Pakaian Kebangsaan Terbaik, Miss Popular dan Media Sosial Terbaik.

Barisan pereka fesyen yang terlibat untuk menyokong penampilan terbaik Santha termasuklah Justin Yap (gaun malam pembuka), Cosry (gaun malam pertandingan akhir) dan Stevie Sebol dari Bconnect (Pakaian Kebangsaan).

“Walaupun masih baru dalam industri ratu cantic pada usia ini, saya akan menggunakan peluang yang terbaik. Kelebihan saya adalah latar belakang ibu bapa campuran Thai dan Punjabi dimana saya boleh menggalakkan masyarakat pelbagai budaya untuk menghormati perbezaan dimana juga menjadi salah satu banyak sebab perang wujud di dunia ini. Dan kerana pertandingan akhir juga diadakan Thailand, saya akan bercakap dalam bahasa Thai seberapa banyak yang saya boleh untuk mencuri tumpuan sebagai wakil Malaysia. Saya berharap dapat Berjaya di MGI 2015 untuk berpeluang menerokai impian saya dalam industri hiburan, “Santha berkata dengan harapan.

Santha akan berlepas ke Bangkok pada 4 Oktober dan memulakan usaha beliau untuk mengungguli di MGI 2015 dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan sepanjang tempoh pertandingan ratu. MGI 2015 juga akan melibatkan aktiviti kebajikan untuk mempromosikan moto kempen MGI iaitu ‘Stop The War’.

????????????????????????????????????

Bagi menyokong wakil Malaysia di MGI 2015, rakyat Malaysia boleh menunjukkan sokongan mereka kepada Santha dengan mengundi beliau sebagai Miss Popular Undi di mana pemenang bagi anugerah ini akan mara ke Top 10. Miss Grand App boleh didapati di kedua-dua iOS dan Android.

Ikuti Santha di Facebook (Santhawan Miss Grand Malaysia) dan Instagram
(@Santhawan) untuk maklumat terkini. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pertandingan dan deligasi yang bertanding pada tahun ini, lawati www.missgrandinternational.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *