(HIBURAN) ASTRO WARNA PERKENAL HOS, JURI & PESERTA LAWAK SOLO – 10 individu rebut kejuaraan sulung program pencarian bakat komedi pelawak baharu

Spread the love

barisan-hos-peserta-dan-juri-lawak-solorsz

KUALA LUMPUR, 4 Oktober 2016 – Setelah berjaya melepasi sesi uji bakat yang telah diadakan di empat buah lokasi berbeza, sepuluh orang peserta telah dipilih bagi menyertai program komedi terbaharu Astro Warna iaitu ‘Lawak Solo’. Pasti membuatkan penonton tidak kering gusi, Lawak Solo yang dijadualkan bersiaran selama lapan minggu akan mula menemui penonton secara langsung dari Studio Finas, Kompleks Merdeka FINAS pada setiap hari Jumaat, bermula 21 Oktober 2016, jam 10.00 malam dan boleh ditonton secara eksklusif menerusi Astro Warna (Saluran 132) dan tayangan serentak di Mustika HD (Saluran 134).

Lawak Solo merupakan sebuah program realiti komedi baharu di mana pihak Astro Warna ingin mencari pelapis untuk memeriahkan lagi dunia komedi solo ataupun stand-up comedy yang kini dilihat semakin mendapat perhatian di kalangan peminat komedi tanah air. Para peserta juga akan dibimbing oleh barisan pelawak terkenal seperti Nabil Ahmad, Ebby Yus dan Douglas Lim. Mereka bertiga ini bakal bertindak sebagai penasihat komedi dan akan bersama para peserta mengasah kemahiran berlawak masing-masing menerusi sesi pembelajaran khas yang diadakan pada setiap minggu. Segala aktiviti dan pembelajaran para peserta ini akan disiarkan menerusi ‘Kapsul Lawak Solo’ setiap hari di saluran Astro Warna. Selain itu juga peserta akan diberikan beberapa cabaran bagi menguji tahap kemahiran dan kreativiti mereka dalam berkomedi di antaranya berjumpa dengan orang ramai di tempat-tempat awam dan mereka kemudiannya dikehendaki untuk membuat lawak secara spontan di khalayak ramai. Sorakan dan tepukan yang diberikan penonton secara tidak langsung mencerminkan tahap kebolehan setiap peserta dalam melontarkan sketsa dan komedi masing-masing.

Ketua Saluran Melayu Astro, Raqim Ahmad berkata, Program komedi terbaru terbitan kami ini sememangnya berbeza jika dibandingkan dengan program-program komedi terdahulu seperti Raja Lawak dan sebagainya. Fokus utama kami bukan sahaja ingin memberikan hiburan tanpa henti kepada penonton malah, kami menjanjikan program berkualiti dengan standard lawak yang pastinya membuatkan penonton terhibur semasa menyaksikan para peserta beraksi di atas pentas kelak”.

“Kejayaan pelawak-pelawak komedi tempatan telah mencetuskan sebuah inspirasi kepada kami untuk mewujudkan program seperti Lawak Solo ini bagi mencari pelapis yang mampu menjadi sehebat Harith Iskander, Nabil, Ebby Yus, Douglas Lim dan ramai lagi.  Itulah antara kejayaan yang saya ingin lihat pada peserta Lawak Solo ini di masa akan datang di samping melahirkan seorang pelawak dan anak seni ‘versatile’ yang mampu memeriahkan industry hiburan tanahair dengan bakat mereka yang serba boleh”, tambah Raqim.

“Menerusi sesi ujibakat yang telah dijalankan pada 13 Ogos hingga 4 September lalu, pihak kami telah menerima banyak penyertaan daripada pelbagai lapisan masyarakat dan ini juga merupakan salah satu cabaran kepada pihak produksi Astro Warna sendiri untuk menyenarai pendek barisan peserta yang benar-benar berpotensi dan menonjol untuk dipilih bagi menyertai program ini. Selain berkebolehan untuk berjenaka dengan baik, kesemua mereka juga perlu memiliki daya kreativiti yang unik agar dapat menarik pendengar dan penonton untuk turut sama tertawa dengan komedi yang dipersembahkan kelak”, tambah Raqim lagi.

Sepuluh orang peserta lelaki yang telah berjaya melayakkan diri mereka untuk menyertai program Lawak Solo kali ialah DANIAL; [Mohamad Danial Bin Mohd Zaini 23, Pulau Pinang], MAD SABAH; [Achmad Bin Rusli 28, Sabah], NIZAM; [Mohd Nornizam Bin Mohd Yusof 35, Selangor], AG HAFIZ; [Mohd Hafiz Bin Abdul Ghani 31, Perak], AARON; [Aaron Aw Teik Hong 31, Kuala Lumpur], WAN GEGAU; [Mohd Saffuan Bin Samsudin 29, Melaka], KC NAZARI; [Ahmad Fadli Bin Mohd Nazari 33, Seremban], DINN (Dengerous); [Nor Hisyabudin Bin Bahar 31, Kedah], FIKRY; [Ahmad Fikry Bin Ahmad Ibrahim 22, Kedah], RIDZUAN;  [Muhammad Ridzuan Bin Ahamad Hsbulah 22, Pahang]. Kesemua dari mereka bakal diadili dua juri tetap yang sememangnya punyai pengalaman luas dalam dunia komedi tempatan iaitu Dato’ AC Mizal dan juga Saiful Apek. Selain itu, seorang juri jemputan akan diundang setiap minggu bagi memeriahkan Lawak Solo.

Bakal menggalas tanggungjawab sebagai pengacara pentas Lawak Solo yang akan bersiaran selama lapan minggu bermula 21 Oktober ini, pelawak terkenal Johan telah diberi tanggungjawab tersebut. Selain itu juga Fad dari kumpulan Bocey juga akan turut memeriahkan program Lawak Solo ini selaku hos dibelakang tabir bersama dua lagi pelawak baru yang popular di laman sosial dengan video-video parody mereka iaitu Jamal dan Zukiee.

Setiap minggu peserta akan diadili dengan menggunakan khidmat penjurian profesional sebanyak 70 % selain undian penonton sebanyak 30% dalam menentukan peserta manakah yang bakal disingkirkan dan seterusnya mara bagi merebut gelaran juara Lawak Solo bagi musim pertama ini.

Juara yang bakal dinobatkan pada minggu terakhir kelak akan menerima ganjaran wang tunai berjumlah RM 80,000.00 berserta trofi manakala naib juara dan tempat ketiga pula akan menerima habuan sebanyak RM 40,000.00 dan RM 20,000.00 berserta trofi. Selain itu, wang saguhati sebanyak RM 10,000.00 juga turut menanti pemenang di tempat keempat. Saksikan episod pertama Lawak Solo yang akan bersiaran mulai 21 Oktober 2016, setiap Jumaat jam 10.00 malam hanya di saluran 132, Astro Warna dan saluran 134, Mustika HD.


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *