(HIBURAN) Blok 404 muncul kembali

Spread the love

KUALA LUMPUR:  Telefilem bercorak cemas dan seram, Blok 404 arahan Silver Chung yang pernah mencetuskan fenomena ketika diedarkan dalam format video cakera padat (VCD) sekitar 2003, kini difilemkan. Pernah menghantui penggemar cerita seram kira kira 16 tahun lalu, pastinya versi filem ini antara karya yang sudah ditunggu lama sekali gus mengubat kerinduan mereka yang sukakan genre sedemikian.

Penggambaran filem ini diadakan sejak 8 hingga 21 Jun lalu di beberapa lokasi seperti Rumah Kebun Hulu Langat dan di sekitar Kuala Lumpur termasuk di Jalan U Thant, Ampang dan Rumah Sri Kenangan, Cheras.

Masih mengekalkan deretan beberapa orang pelakon asal seperti Zamarul Hisham, Raja Azrey dan Datuk Boy Iman, filem yang diarahkan Isma itu turut membariskan beberapa wajah baru seperti Fasha Sandha, Nur Risteena Munim, Amar Asyraf, Nadia Brian Aedy Ashraf dan Adrea Abdullah. Tak ketinggalan Kamal Adli, Ozlynn Waty, Syamsul Yusof, Riz Amin dan Taufik Hanafi.

Menurut Penerbit Eksekutif filem Blok 404, Kamisah Hj Abd Manap atau Kam, usaha menyatukan kembali bintang asal Blok 404 dengan disokong pelakon lain sudah lama difikirkan dan akhirnya menjadi kenyataan.

 “Impak cerita ini sangat bagus suatu ketika dulu, jadi kenapa tidak kita kumpulkan semula pelakon yang masih ada.  Pihak kita juga berusaha untuk mendapatkan pelakon asal Nabila Huda, namun dia ketika ini terikat dengan kerja lain.

“Alhamdulillah pihak penerbit DBI Entertainment juga berjaya mendapatkan pelakon terkenal untuk memberikan rencah lain dalam filem ini. Penggambaran filem ini juga masih berbaki sehari yang akan diadakan tak lama lagi,” kata Kam.

Menurut Kam lagi, versi filem juga tidak mempunyai kaitan dengan telefilem berkenaan. “Ia sebuah cerita baharu dan bukan kesinambungan kepada kisah lama. “Sepanjang penggambaran kita juga tidak berdepan kesukaran dan komitmen yang diberikan pelakon juga sangat baik,” kata Kam.

Filem ini dijangka tayangannya pada hujung tahun.

SINOPSIS PENUH

Tiga orang sahabat dalam pengembaraan terindah bagi melepaskan tekanan.  Mereka adalah Zul, Intan dan Hairi, yang masing-masing mahu lari daripada masalah yang melanda.  Intan dan Hairi juga pasangan terkenal di media sosial yang berdepan dengan masalah hubungan cinta yang kian rapuh juga , hubungan mereka semakin.

Lalu kembara mereka ke  sebuah lokasi pelancongan di selatan tanah air  diharap dapat memperbaiki hubungan mereka termasuk di laman sosial.

Dibawa juga bantuan rakan baik yang juga dianggap sebagai seorang ‘pengaman’ hubungan terbabit. Namun perjalanan mereka terhenti saat kereta yang dipandu tiba-tiba berhenti dan rosak di tengah jalan. Kini mereka tidak mempunyai pilihan lain daripada turun berjalan untuk dapatkan bantuan.

Nasib baik Zul sempat ternampak sebuah rumah di bawah bukit yang dinamakan Guesthouse 404  dan berasakan mungkin boleh dapatkan bantuan di situ.

Misha pula seorang pekerja yang baru memulakan tugasnya di Guesthouse 404, dan setiap gerak langkahnya dibantu oleh pengurus guesthouse terbabit, yang senang dipanggil Wan. Walaupun agak lambat menyelesaikan tugasnya namun dia sentiasa cuba untuk lakukan yang terbaik.  Termasuk berdepan dengan pelanggan yang sangat menyakitkan hati seperti Gina

 Gina adalah seorang pelajar yang datang ke Guesthouse untuk dapatkan ketenangan, namun agak kecewa apabila tiada lelaki yang boleh ‘menjamu’ matanya di rumah tamu terbabit. Yang ada hanyalah Duan, seorang pemuda misteri yang pendiam dan banyak memerhatikan keadaan saja. Duan ke situ kerana mendapat jemputan untuk memberi ‘review’ mengenai lokasi terbabit, namun dirinya yang sangat mudah merasakan sesuatu yang kena menyebabkan sentiasa tak senang duduk.

Wan sudah beberapa tahun menjaga Guesthouse 404, bersama pekerja terbaiknya iaitu Husin yang dianggap sebagai senior. Wan sudah boleh merasai kehadiran Misha tidak disukai oleh Husin namun dia perlukan pekerja wanita untuk membantu urusan kerjanya di situ.

 Lokasi rumah tamu yang terpencil dan di tepi sungai ditambah pula dengan ketenangan dekorasi di situ menjanjikan ketenangan pada sesiapa yang ada di situ.   Zul, Intan dan Hairi yang melangkah ke rumah tamu itu pun jadi terpana. Rumah tamu itu turut mengamalkan konsep ‘disconnect to connect’ yang membawa maksud tiada kemudahan internet dan   line telefon.

Yang  ada hanyalah alam untuk  diterokai. Di saat itulah Zul terserempak dengan Gina yang sangat perlukan perhatian lelaki, dan terus mula saling menggoda.

Majlis BBQ istimewa mula menanti semua yang ada di rumah tamu itu. Masing-masing bergembira saat itu. Misha bertambah takut apabila Duan memberitahu rumah tamu ini ada sisi gelapnya.

Bagi pasangan sensasi media sosial, Hairi dan Intan, malam itu mereka mahu mulakan sesuatu yang baru. Bagaimanapun dijadikan cerita Intan ternampak mesej Hairi curang dengan gadis lain dan dia rasakan itulah peluang terakhirnya untuk tidak lagi bersamanya.

Pelbagai cerita aneh mula terjadi ketika itu. Apakah yang terjadi sebenarnya? Apakah signifikan filem ini… Hidup Sampai Mati….

PENGARAH  : ISMA

IDEA ASAL  :  ADZA EMIE & ALLAHYARHAM MARTIAS  ALI

SKRIP          :  ADZA EMIE & ISMA

PENERBIT  : DATUK BOY IMAN

PENERBIT EKSEKUTIF: KAM

PENERBIT BERSEKUTU: ATIN  IDA ANAS

TERBITAN  : DBI ENTERTAINMENT SDN BHD

WATAK & PELAKON UTAMA

WAN  – RAJA AZREY

HUSIN – ZAMARUL HISHAM

ZUL – DATO BOY IMAN

HAIRI – AMAR ASYRAF

MISHA – NUR RISTEENA

SUE – FASHA SANDHA

GINA – ANDREA ABDULLAH

INTAN – NADIA BRIAN

DUAN – AEDY ASHRAF

 


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *