(HIBURAN) Drama Baru Di Slot Azalea TV3 ‘Iman Nabila’

Spread the love

Iman Nabila4

Menyusul selepas drama ‘Kalau Bukan Aku’ yang bakal melabuh tirai pada 6 Jun ini, sebuah lagi drama akan menghiasi slot Azalea berjudul ‘Iman Nabila’ hasil garapan sutradara Shuhaimi Lua dan nukilan skrip oleh Sharifah Abd. Rahim menerusi terbitan Suhan Movies & Trading Sdn. Bhd. Drama rantaian 16 episod ini menampilkan gandingan pelakon hebat seperti El Faeza Ul Haq, Shahrizal Jaszle, Mahmud Ali Basha, Wan Shades, Fazlina Dato’ Ahmad Daud, Tengku Sariza dan Aida Khalida.

 iman nbabilaSMALL

Kisah Iman Nabila bermula ketika Tuan Arshad (Mahmud Ali Basha) memberi amaran kepada menantunya, Salimah (Tengku Sariza). Jika anak kedua Salimah ialah perempuan, dia akan meminta Harris (Wan Shades) berkahwin lagi. Salimah kecewa dengan ugutan bapa mertuanya lalu memberitahu ibunya, Mardiah (Aida Khalida). Mardiah merancang sesuatu. Jika Salimah melahirkan cucu perempuan, dia nekad mendapatkan cucu lelaki untuk besannya walau dengan apa cara sekalipun.

Mardiah membeli anak Aida, ibu muda yang ditinggalkan suami dengan harga RM 5000 untuk menjadi cucu Tuan Arshad. Manakala, Nabila (El Faeza) diserahkan kepada Halimah (Fazlina), saudaranya di kampung yang menjaga Nabila hanya kerana wang semata-mata. Harris memarahi Salimah yang melahirkan anak lelaki kerana ini bermakna anaknya yang akan mewarisi harta bapanya, bukan dia.

13 tahun kemudian di Kuala Lumpur, Iman (Shahrizal) membesar sebagai remaja degil dan selalu menunjukkan protes kepada datuknya, Tuan Arshad. Jika permintaannya tidak dipenuhi, Iman akan mengugut untuk melakukan pelbagai perkara termasuk terjun dari balkoni. Kakak Iman, Yasmin (Siti Elizad) pula merasa terpinggir kerana Tuan Arshad tidak melayan permintaannya.

Nabila kini menjadi gadis sunti. Dia terpaksa hidup dengan apa yang diberikan Halimah. Malah, jarang sekali diberi wang saku. Dia juga menjadi tempat Halimah melepaskan marah dan geram. Walau bagaimanapun, Nabila seorang yang tabah, rajin dan bijak sehingga berjaya menamatkan pengajian di universiti dengan cemerlang.

Suatu hari, Tuan Arshad merungut ketika menunggu Haris, Iman dan Yasmin di bilik mesyuarat. Ketiga-tiganya tidak muncul. Harris masih tidur di rumah kekasihnya, Iman pula baru pulang dari berfoya-foya manakala Yasmin masih keletihan kerana terlibat dengan pembikinan iklan komersil. Mardiah menyaksikan keadaan huru-hara di rumah Tuan Arshad. Melihat perangai Iman, Mardiah menyesal kerana menjadikan Iman cucu Tuan Arshad. Apabila Tuan Arshad menukar rancangan untuk menyerahkan syarikat kepada siapa yang lebih menunjukkan potensi, Mardiah bercadang membawa Nabila masuk ke dalam syarikat.

Mardiah teruja melihat keperibadian Nabila, kecantikan dan sikapnya yang sangat menghormati orang tua. Dia juga mengumumkan Nabila bukan orang gaji baru tetapi salah seorang eksekutif di syarikat Tuan Arshad di hadapan Harris, Yasmin dan Iman.  Apakah kemunculan Nabila di dalam keluarga Tuan Arshad akan membongkarkan segalanya? Mampukah Iman berubah demi Tuan Arshad?

Saksikan drama siri terbaru slot Azalea, Iman Nabila, bermula  10 Jun ini, setiap hari Isnin hingga Khamis jam 4.00 petang di TV3. Jika anda terlepas menyaksikan drama siri ini di kaca televisyen, anda boleh menontonnya di saluran alternatif menerusi www.tonton.com.my. Pengguna laman sosial Twitter juga boleh menggunakan tanda pagar #ImanNabila untuk sebarang perbualan dan komen.


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *