Kegani Racing Academy (KRA) Malaysia hari ini mengumumkan pelancaran SKILLDRVN Swift Pro-cup pada tahun 2026 serta penubuhan francais antarabangsa pertamanya di Jepun bagi pembangunan pemandu lumba baharu dan perlumbaan peringkat akar umbi.
SKILLDRVN SWIFT PRO-CUP
Tahun 2026 akan menyaksikan bermulanya SKILLDRVN Swift Pro-cup yang akan didaftarkan sebagai kejuaraan bertaraf kebangsaan dengan lima pusingan. SKILLDRVN Swift Pro-cup ini akan melengkapi siri sedia ada iaitu SKILLDRVN One Make Race Series.
Untuk layak menyertai siri ini, seseorang pelumba perlu menjalani program teras KRA iaitu SKILLDRVN Driver Development Program (DDP) dan menamatkan 3 pusingan perlumbaan SKILLDRVN Swift OMR. Beliau juga perlu membina profil dengan beberapa kemenangan perlumbaan serta mengumpul mata kejuaraan dalam siri SKILLDRVN Swift OMR. Setelah ini dicapai, pelumba akan layak untuk dipilih oleh pasukan profesional. Sesi pemilihan akan dijalankan pada Januari 2026.
“KRA berperanan mencipta siri kesinambungan untuk memberikan bakat cemerlang lebih banyak peluang perlumbaan selepas tamat program latihan. Anda boleh menganggap ini sebagai cabang baharu dalam ekosistem sukan permotoran Malaysia yang menawarkan perlumbaan dengan kos lebih rendah dan lebih mampan. Walaupun menggunakan kereta model lama, SKILLDRVN Swift Pro-cup menjanjikan perlumbaan rapat roda-ke-roda, etika perlumbaan yang baik serta penyertaan pasukan profesional. Pada masa yang sama, siri ini juga membolehkan jenama terlibat secara langsung dalam perlumbaan dengan cara lebih berpatutan melalui pemilikan pasukan mereka sendiri,” kata Prinsipal dan Ketua Jurulatih KRA, Kenny Lee.
SKILLDRVN Swift Pro-cup akan dihadkan kepada 10 pasukan eksklusif, dengan 3 pasukan telah menandatangani penyertaan: Team Bendix Malaysia, Team Profimax, dan Team Ultra Racing. Jenama lain dijemput menyertai program Supporting Partners KRA, untuk menjadi sebahagian daripada ekosistem permotoran baharu ini dengan memiliki pasukan lumba sendiri. Setiap pasukan akan bermula dengan 1 kereta pada musim 2026, dan boleh berkembang sehingga 2 kereta setiap pasukan pada musim-musim berikutnya.
KRA DI JEPUN
Pelancaran rasmi KRA Japan telah diadakan pada 13 Ogos. Francais ini adalah kerjasama dengan Fujii Engineering untuk menyediakan program latihan semasa cuti musim panas di Jepun. Fujii Engineering mengkhusus dalam pembuatan kereta lumba dan komponen perlumbaan, serta reka bentuk dan pembangunan mobiliti elektrik, kenderaan generasi baharu dan juga sistem mobiliti terbang.
KRA Japan menggunakan konsep yang sama seperti yang dilaksanakan KRA di Malaysia, iaitu membentuk ekosistem baharu untuk perlumbaan akar umbi. Program ini merangkumi sesi bilik darjah, latihan simulator dan diikuti latihan fizikal di litar — kaedah yang terbukti mampu mempercepatkan pembelajaran dan kemajuan pelajar.
KRA Japan juga menawarkan kursus pendek seperti kursus persediaan Track Day untuk memberikan pendidikan yang betul kepada pemandu baharu dan muda. Akademi ini turut akan memperkenalkan SKILLDRVN Driver Development Program dan telah mengenal pasti siri perlumbaan sedia ada di Jepun yang menawarkan kesamarataan prestasi kereta serta menuntut disiplin pemanduan yang baik, sama seperti siri SKILLDRVN Swift One Make Race di Malaysia. Program ini memberi bimbingan penuh untuk pemula supaya mampu memandu di litar, dilatih dari segi teori dan fizikal sehingga bersedia bersaing sebagai pelumba. Ia juga termasuk bimbingan berterusan apabila pelumba baharu memulakan musim debut mereka.
Menurut Kenny Lee, penubuhan KRA Japan akan turut membolehkan kerjasama dua hala bagi meningkatkan lagi tahap pelumba Malaysia.
“Dengan KRA Japan, ia akan membantu menghubungkan bakat Malaysia ke Jepun. Ia adalah impian ramai pelumba untuk berlumba di litar bersejarah Jepun. Jepun sangat dihormati sebagai negara permotoran utama di Asia dan berdasarkan pengalaman peribadi saya bersaing dalam Japanese Super Endurance dari 2017–2019, ia membantu mendedahkan saya kepada budaya perlumbaan mereka, piawaian teknikal dan sukan, serta meningkatkan etika perlumbaan,” katanya.
KRA Japan juga berharap untuk berkembang dari Mie di Suzuka (10 minit dari litar) ke litar lain di seluruh Jepun dalam beberapa tahun akan datang. KRA turut optimis menubuhkan lebih banyak francais dalam rantau Asia sambil mengukuhkan akademi di Malaysia melalui program Train the Trainer.
Pandangan Fujii Engineering
Menurut Mitsuru Fujii, Pengarah Fujii Engineering, ramai pemandu muda Jepun memiliki potensi besar tetapi akhirnya terhenti kerana kehabisan sumber kewangan akibat amalan yang tidak efisien.
“Saya percaya program KRA menawarkan pendekatan latihan yang lebih tersusun dan efisien. Ia membantu pemandu muda membina laluan kerjaya yang lebih jelas dan berkesan — membolehkan lebih ramai mencapai tahap kejayaan lebih tinggi dalam sukan ini.
Pada tahun 2024, saya bertemu Kenny dari KRA. Saya benar-benar kagum dengan aktiviti dan konsep mereka, yang saya dapati sangat bermanfaat untuk pemandu yang baru bermula dalam sukan permotoran. Oleh kerana gaya pembangunan pemandu ini masih belum wujud di Jepun, saya merasakan ia perlu diperkenalkan di sini — dan inilah yang mendorong saya menubuhkan KRA Japan.”
Fujii berkata perlumbaan akar umbi di Jepun agak maju berbanding negara Asia lain dengan perlumbaan seperti karting, formula junior, dan kereta touring diadakan hampir setiap minggu di litar seluruh negara.
“Namun, Jepun kini berdepan dengan isu populasi menua dan berkurangan, dan keterujaan seperti era 1990-an — dengan lebih 100 penyertaan dalam satu perlumbaan — tidak lagi menjadi kebiasaan. Visi dan objektif KRA Japan adalah untuk membina sebuah ekosistem.
Sukan permotoran lazimnya satu permainan yang melibatkan banyak perbelanjaan — dan dalam kebanyakan kes, wang tersebut tidak kembali. Tetapi konsep KRA — membina dan memupuk ekosistem — menawarkan pendekatan berbeza yang lebih mampan.
Dengan menyediakan panduan dan laluan pembangunan yang betul, ekosistem ini membantu pemandu dan jurutera muda berkembang menjadi profesional yang benar-benar belajar melalui sukan permotoran. Apabila mereka berkembang dalam sistem ini dan menyampaikan pengetahuan serta peluang kepada generasi seterusnya, ia akan membentuk kitaran positif yang mampan. Mewujudkan kitaran sebegitu — iaitu ekosistem ini — adalah matlamat utama saya!”
Untuk Penyertaan
Untuk menyertai SKILLDRVN One Make Race Series, mendapatkan maklumat mengenai SKILLDRVN Swift Pro-cup, atau program akademi lain, sila hubungi/Whatsapp:
-
Kenny Lee: 012-614 4141
-
Ju: 012-686 6177
Atau lawati laman Facebook Kegani Racing Academy di facebook.com/skilldrvn.
Alamat: Kegani Racing Services, No. 7, Jalan Serindit 2, Puchong Jaya, 47100 Puchong, Selangor.

