(HIBURAN) 3 perkara yang membuat hati kita bercampur baur menonton drama Bunga Hati slot Megadrama

Spread the love

Bunga Hati ialah sebuah siri drama televisyen melayu tahun 2022 arahan Jamal Khan. Dibintangi oleh Intan Najuwa, Redza Rosli dan Erwin Dawson. Siri drama ini memulakan tayangan perdana di Slot MegaDrama, Astro Ria bermula 10 Januari 2022 menggantikan Jangan Ganggu Jodohku. Drama Bunga Hati arahan Jamal Khan terbitan Zeel Production Sdn Bhd turut menampilkan beberapa pelakon lain antaranya Fify Azmi, Fauziah Ahmad Daud, Lydiawati dan ramai lagi.

Sinopsis Bunga Hati

Dilaila merupakan seorang gadis yang ceria, gigih dan optimistik walau pun masa kanak-kanaknya tidak seindah orang lain. Dilaila dilahirkan tanpa pengetahuan bapanya, Sulaiman yang sudah menceraikan ibunya, Salinah ketika dia di dalam kandungan. Dilaila diserahkan oleh Nek Tijah kepada Salimah untuk dijaga dan menjadi galang-ganti kepada Luqman, anak kandung Salimah yang cacat. Salimah terlalu bencikan Luqman hingga sanggup menderanya kerana dendam kepada bekas suaminya Talib. Dilaila tidak gentar untuk mempertahankan Luqman setelah Nek Tijah meninggal dunia dan menjaga Luqman penuh kasih sayang.

Percintaan Dilaila dengan Amer yang baru berputik, telah mendapat tentangan keras daripada Noraini yang membenci Salimah. Bagaimanapun Razak sukakan Dilaila dan mahu Dilaila menjadi menantunya. Kawan baik Dilaila iaitu Jessila dalam diam menyukai Amer dan sanggup buat apa saja untuk memiliki Amer. Noraini berkomplot dengan ibu Jessila untuk menghalang hubungan Dilaila dengan Amer. Dengan bantuan Razak, Dilaila hantar Luqman ke Pusat Jagaan OKU dan di situ dia bertemu Doktor Joshua yang telah jatuh cinta padanya. Malang bagi Dilaila apabila Luqman akhirnya meninggal dunia kerana sakit tetapi sebenarnya dibunuh secara tak sengaja oleh Gaban.

Noraini cuba membunuh Salimah dan Dilaila dengan mengupah orang membakar rumah mereka tetapi gagal. Salimah dan Dilaila keluar dari kampung demi keselamatan mereka. Noraini ambil peluang paksa Amer kahwin dengan Jessila. Selepas tiga tahun, Salimah dan Dilaila kembali ke kampung dan membina hidup baru. Mereka dapat membina rumah baru  dengan bantuan Razak. Sulaiman secara rahsia telah menampung segala kos pembinaan.

Dilaila bertemu kembali dengan bapa kandungnya, Sulaiman yang merupakan usahawan jutawan. Amer cuba meraih kembali cinta Dilaila. Ternyata sikap Amer penuh tipu daya dan berpura-pura hilang akal dan telah didedahkan oleh Farizan, kawan baik Amer yang ada muslihat mahukan Dilaila. Noraini dan Razak merayu agar Dilaila menerima Amer kembali demi memulihkannya. Antara kasih dan kasihan, Dilaila terpaksa membuat pilihan sama ada Joshua atau Amer sebagai teman hidupnya.

3 perkara yang membuat hati kita bercampur baur menonton drama Bunga Hati slot Megadrama

1) Hilangnya kasih ibu – Salimah memukul luqman tanpa belas kasihan kerana Luqman mengingatkan kisah lampaunya bersama bekas suami. Pasti ramai yang terkesan dengan emosi anak beranak ini dan tingkah laku Salimah terhadap Luqman yang sentiasa reda dengan sikap ibu terhadap dirinya. Adegan Luqman dipukul sentiasa menerbitkan rasa simpati penonton kepada karakter lakoan Nafiez Zaidi ini. Salimah (lakonan hebat primadona Fauziah Ahmad Daud) yang akhirnya cuba untuk menerima Luqman tetapi apakan daya Allah lebih menyayangi Luqman.

2) Konflik cinta tiga segi – Amer yang terlalu mencintai Dilaila, Joshua yang menaruh harapan cinta Dilaila, Jessila pula yang mahukan cinta Amer. Konflik cinta mereka yang rumit membuatkan penonton tertanya-tanya siapa yang akan dapat memiliki cinta Dilaila. Memang hati dan perasaan tidak boleh dipaksa-paksa namun sifat ingin memiliki dan dimiliki membuatkan masing-masing terus mencuba menjuarai cinta yang ingin dimiliki.

3) Dendam tiada penghujung – Salimah yang dulunya berpasangan dengan Razak akhirnya berpisah dan berkahwin dengan pasangan masing-masing. Noraini yang kemudian mendirikan rumahtangga bersama Razak masih tidak puas hati dan sering mengungkit kisah cinta antara Razak dan Salimah. Sehinggakan Noraini tidak mahu melihat Salimah hidup senang. Di sinilah wujudnya dendam yang tidak berpenghujung yang kemudian membangkitkan konflik demi konflik yang membuatkan penonton sakit hati dan geram dengan tingkah Noraini yang tidak pernah berdamai dengan dendamnya.

 

 


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *