(HIBURAN) Kisah suka duka  “Small Town Heroes” sempena Tahun Baru Cina

Spread the love

SMALL TOWN HEROES, filem yang bakal ditayangkan di pawagam semasa Tahun Baru Cina dipersembahkan oleh Sunstrong Entertainment, sebuah produksi LOMO Pictures, diedarkan oleh GSC Movies dan diarahkan oleh Ryon Lee.  

Setelah setahun penonton tidak dapat ke pawagam semasa Tahun Baru Cina, filem SMALL TOWN HEROES bakal menggegarkan pawagam dengan kisah yang padat dengan suka duka kehidupan Hero dan Feng. Filem ini diarahkan oleh Ryon Lee dan dilakonkan oleh  Layla Sania, Jack Lim, Phua Chandler, Roger Shak dan Yuan Teng. Filem ini bakal memberi inspirasi kepada kita semua agar berani mengejar impian dan menjadikan diri sendiri sebagai wira dalam kehidupan.

Anda bakal terhibur dengan lakonan pelakon veteren komidi Jack Lim dan berasa kagum dengan kepetahan Layla Sania bertutur dalam bahasa Mandarin serta bakat pelakon kanak-kanak Phua Chandler dan Roger Shak  di dalam filem SMALL TOWN HEROES.

Selain daripada itu, penggambaran filem yang telah dibuat di Pulau Pinang bakal menyajikan sinematografi yang sangat indah dan menakjubkan seperti di Bukit Katak, sebuah kuari terbengkalai di Kampung Guar Petai. Tempat ini sangat terkenal kerana tasiknya yang berwarna biru kehijauan. Filem ini juga merakamkan saat-saat akhir perkhidmatan feri ke Penang yang kini telah dihentikan buat selama-lamanya.

Sinopsis:

Hero berasal dari keluarga ibu bapa tunggal dan dia dihantar ke rumah anak yatim oleh ibunya dan dia berjanji untuk membawanya pulang semasa Tahun Baru Cina. Hero tinggal di rumah anak yatim bernama ‘Xin Fu Yuan’ (House of Happiness) dan dia sedang menunggu hari kepulangannya. Memandangkan Hero telah tinggal di bandar besar sejak dia dilahirkan, dia tidak boleh bergaul dengan kanak-kanak di sana pada mulanya. Dia juga sentiasa memberitahu orang ramai bahawa dia bukan yatim piatu kerana dia akan tinggal di sini buat sementara waktu dan ibunya akan datang untuk membawanya pulang tidak lama lagi. Ayat ‘Saya bukan yatim’ telah mendapat perhatian Feng. Feng merupakan seorang kanak-kanak yang suka keluar rumah dan sangat menyukai novel Kung Fu Cina dan wira-wira, dia selalu mengganggu kanak-kanak lain di rumah anak yatim kerana sifatnya yang suka bermain. Namun, Feng akan menjadi anak yang taat apabila bapanya, Zhong Wu melawatnya seminggu sekali. Feng cuba sedaya upaya untuk memujuk Zhong Wu supaya membawanya pulang juga.

Feng mempunyai chemistry yang sama dengan Hero, oleh itu mereka menjadi kawan baik dengan cepat. Selain itu, terdapat juga seorang guru Melayu bernama Aishah, yang sangat menyukai Budaya Cina dan dengan itu, mereka bertiga membina persahabatan mereka di ‘Xin Fu Yuan’. Tiga daripada mereka berkongsi impian antara satu sama lain, kerana Aishah ingin menjadi ahli gusti Muslim Hijab manakala Hero dan Feng hanya mahu pulang ke rumah bersama keluarga.

Pada suatu hari, Feng mendapat idea untuk membawa Hero mencari ibunya di bandar. Perjalanan yang mencabar ini telah mengheret Zhong Wu, Aishah dan jirannya, Wang Guo Qing bersama-sama. Dari situ, Aishah diilhamkan oleh keazaman dan ketabahan dua anak itu untuk mengejar impian masing-masing.

 


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *