(SEMASA) Kerja Amal PLT Group of Companies Dan Rishen Jewellers Menyantuni Masyarakat

Spread the love

Meskipun sendiri menghadapi banyak tantangan yang ditimbulkan oleh wabak COVID-19 dan dari berbagai perintah kawalan pergerakan yang diistihiarkan setahun lebih ini, sekumpulan peniaga tempatan tidak dapat bertahan menyaksikan warga sesama menderita.

Kebanyakan orang dari kategori B40 kini telah kehilangan mata pencarian mereka disebabkan kehilangan pekerjaan, dan juga kehabisan simpanan masing-masing. Ramai yang kini sedang berada di ambang kemiskinan, sudah kehilangan tempat tinggal dan terpaksa bersusah payah untuk mencari alas perut seterusnya setiap hari.

Mengambil inisiatif tersendiri, Ketua Pegawai Eksekutif PLT Group of Companies,  Dato Sri Dr Nageswaran Ravi dan Pengarah Urusan Rishen Jewellers, Dato ‘Sri Dr Thanabalan Balagopalan, bersama rakan perjuangan mereka Barnikumar Harry (Ketua Pegawai Eksekutif Harry International Talents) & Dr Gunaseelan Suppiah ( Pertubuhan Born To Serve), memutuskan untuk memulakan “B40 Food Bank (Groceries) & Humanity Drive” untuk menolong meringankan beban sebanyak 300 keluarga di Lembah Klang dengan menyediakan sekurang-kurangnya 150 pek makan sehari, untuk jangka masa selama 10 hari.

“Ini adalah tanggungjawab bersama kita untuk melakukan apa sahaja yang kita mampu untuk membantu sesama kita,” jelas kumpulan itu dengan ikhlas.

Bersama dengan beberapa kawan-kawan baik mereka, kumpulan itu berusaha mengedarkan bungkusan makanan di pelbagai lokasi di Subang Jaya, Desa Mentari, Puchong, Sentul, Bandar Tun Razak, Klang, Sungai Way, Sepang, Ampang dan Jalan Ipoh, mulai 21hb. hingga 30hb Jun 2021.

Mereka juga mengunjungi beberapa rumah amal dalam tempoh masa tersebut, termasuk Rumah Anak Yatim Sai Pandian di Setia Alam, Pusat Sri Samartha Sadhguru Sridi Sai di Puchong Utama dan Pertubuhan Kanak Kanak Selangor, di mana bekalan bahan makanan sebanyak satu bulan, diagihkan kepada penghuni rumah-rumah amal ini.

Mereka juga menyediakan ujian COVID-19 untuk 42 kanak-kanak di Pertubuhan Kanak Kanak Selangor, dengan semua prosedur dan ujian dilakukan dengan SOP yang sebetulnya, sementara seluruh rumah itu dibersihkan dengan sewajarnya.

Kumpulan ini juga berjaya membeli dan menyediakan 3 kerusi roda untuk mereka yang kurang upaya.

Juga menyokong projek ini sebagai usaha kolektif adalah personaliti berkeupayaan lain yang merangkumi Dr Rajeswaran Krishnan (Persatuan Blues Brothers), N. Shanmugam (Malaysia India Today), Karunity Saravanam Ilaya Thalamurai (Penasihat Pertubuhan Ilaya Thalai Murai), Datuk Ganesh Kumar (Majlis Belia Sepang), Barthiban Kanmani (Kuil Sri Pathra Kaliamman), Nalini Rajaindran (Ampang) dan portal media MKU Kalai Ulagam.

Menurut Dr Nageswaran dan Dr Thanabalan, walaupun ianya hanya usaha awal yang sederhana, masih banyak yang sedang direncanakan.

“Kami mendorong lebih banyak peniaga untuk mendukung usaha kerajaan, untuk menolong semua orang yang memerlukan. Kami juga menyarankan agar kerajaan memberikan pengecualian atau keringanan cukai untuk program-program amal yang membermakan sebagai ini, ”kata kedua-dua ahli peniaga itu.


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *