(SUKAN) Mercu Tanda Baru Buat Astro Arena Dalam HD – Nikmati pengalaman tontonan berkualiti tinggi

 4593_Arena_HD_print_ad_v4_BM_W261H330mm

Kuala Lumpur, 1 September 2016 – Sepanjang enam tahun bersiaran sejak 26 Mac 2010, pelbagai kejayaan dan sejarah yang telah ditempa oleh Astro Arena dengan membawakan liputan menyeluruh dalam kejohanan-kejohanan tempatan, serantau dan antarabangsa dan terbaru, temasya sukan terbesar dunia, Sukan Olimpik Rio 2016 yang turut disiarkan di dalam saluran definisi tinggi (HD)

Liputan langsung  selama 15 jam sehari  sepanjang Olimpik, Rio 2016 adalah kejayaan terbesar direkodkan Astro Arena apabila berjaya mencatatkan rekod jumlah tertinggi tontonan seramai 6.5 juta penonton ketika perlawanan badminton separuh akhir perseorangan lelaki negara dan perlawanan akhir beregu lelaki negara. Rentetan daripada kejayaan ini, Astro dengan bangganya melancarkan secara terus Astro Arena HD di saluran 802 bermula 1 September ini.

Menurut Ketua Perniagaan Sukan Astro, Lee Choong Khay, para peminat sukan kini boleh menikmati pengalaman tontonan dalam resolusi tinggi selain wadah terbaik untuk mendapatkan informasi terkini mengenai sukan tempatan dan antarabangsa di Astro Arena.

“Sejak Astro Arena bersiaran dalam HD buat pertama kali pada Sukan Sea Myanmar 2013, kami sentiasa berusaha untuk merealisasikan impian secara terus dalam HD yang sekian lama dinantikan oleh peminat sukan tanahair. Sepanjang Rio 2016 pula, Astro Arena membawakan liputan paling komprehensif dan meluas termasuk dalam saluran HD bagi memberikan sokongan buat atlit negara di pentas antarabangsa sekaligus meraikan kejayaan yang dikecapi oleh mereka.”

“Ini menunjukkan kami sentiasa komited untuk meningkatkan penerbitan dengan menggunakan teknologi pengeluaran terbaik dalam gambar berdefinisi tinggi yang pasti memberikan pengalaman tontonan dalam visual yang berkualiti kepada semua peminat sukan.”

“Selepas kejayaan liputan di Rio 2016, kini sudah tiba masanya untuk peminat sukan tanahair terus menikmati kualiti penyiaran yang terbaik dalam liputan kejohanan tempatan dan antarabangsa terutama pada temasya Sukan SEA di Kuala Lumpur tahun hadapan. Terima

kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang terus memberikan sokongan yang tidak berbelah-bahagi dari awal sehingga kini.”

Sementara itu penyampai Astro Arena yang juga bekas pemain hoki negara, Mirnawan Nawawi dan Sharon Wee, bekas pemain Skuasy negara turut melahirkan rasa teruja dengan pelancaran Astro Arena HD.

Menurut Mirnawan, Astro Arena sentiasa melangkah ke hadapan dengan kewujudan Astro Arena HD dan kini peminat sukan negara dapat menyaksikan dengan lebih dekat dan merasai debaran serta pengalaman luar biasa aksi sukan dalam resolusi tinggi.

Bagi Sharon, ini adalah satu pengiftirafan kepada usaha dan komitmen Astro Arena dalam membawakan yang terbaik kepada peminat sukan negara. Selain itu, ini juga adalah penghargaan buat peminat yang sentiasa menyokong Astro Arena.

Astro Arena sejak 2010 sehingga kini telah memaparkan lebih daripada 16,000 jam liputan sukan tempatan dan antarabangsa secara langsung serta berita sukan (Nadi Arena) dan program majalah TV.

Astro Arena, Nadi Sukan Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *