(SEMASA) Perasmian Mondo Grocery Smart Store Cawangan Pertama Di Kuala Lumpur

Spread the love

Mondo Grocery merupakan kedai serbaneka 24 jam pintar pertama di Malaysia yang telah diasaskan pada September 2021. Cawangan utama Mondo Grocery terletak di Lapangan Terbang Senai, Johor dan pada 29 Oktober 2022 yang lalu sebuah kedai Mondo Grocery Flagship di Bukit Jalil, Kuala Lumpur telah dilancarkan. Kedai tersebut menjual pelbagai jenis Produk, diimport dan buatan tempatan dengan lebih 500 jenama dan 5,000 produk, termasuk jenama yang kurang dikenali dan jenama besar.

Tidak seperti kedai serbaneka konvensional yang lain, Mondo Grocery melaksanakan kaedah kaedah urusniaga tanpa sentuhan. Konsep kedai Mondo Grocery menggunakan pengimbas teknologi Artificial Intelligence (AI) pengecaman muka untuk membuka pintu masuk secara automatik. Kedai tersebut tidak mempunya pekerja atau kakitangan dan para pelanggan perlu mengimbas produk dan melakukan pembayaran sendiri menggunakan kiosk e-pembayaran terbina di dalamnya kedai. Ia merupakan satu pengalaman membeli-belah tanpa sentuhan yang mudah.

Mondo Grocery membolehkan pelanggan mempunyai pengalaman membeli-belah peribadi 24 jam tanpa kakitangan dan orang yang tidak dikenali melihat cara mereka memilih dan membeli sesuatu. Oleh itu, pelanggan yang malu boleh membeli-belah dengan selesa dan bebas untuk membayar pada bila-bila masa tanpa sentuhan dalam kemasukan, e-pembayaran dan tanpa plastik atau membeli-belah tanpa kertas, ini mewujudkan pembelian yang bersih dan sihat serta mencegah penyebaran virus. Beg kitar semula juga ada dijual di kedai tersebut serta kemudahan pembayaran tanpa tunai kerana tidak ada keperluan untuk membawa tunai atau kekurangan wang tunai, dan menjadikan komuniti lebih maju dan mengikuti trend bandar pintar.

Objektif Mondo Grocery juga adalah untuk mencipta pengiktirafan jenama yang kukuh, mengambil pendekatan penjenamaan kreatif dengan memberi peluang kepada vendor tempatan untuk menjual jenama mereka yang kurang dikenali dan menggalakkan keusahawanan. Mondo Grocery percaya dalam menggalakkan usahawan tempatan untuk mempamerkan dan menjual produk mereka seperti beberapa jenama yang kurang dikenali seperti By Grace, Guiltea, Elevete Patisserie, Authentic Bakery, DrWho, Frozen Frenzy, Otafuku, Mondo Vege, Happy Fresh diberikan ruang penawaran produk di Mondo Grocery.

Bagi francaisi atau pemegang lesen Mondo Grocery mempunyai kebebasan untuk memilih produk yang ingin dijual mengikut keperluan pasaran mereka serta boleh memperoleh keuntungan dengan mudah dengan trafik yang tinggi yang dihasilkan daripada aktiviti pengiklanan dan pemasaran Mondo Grocery Ibu Pejabat.

Memandangkan ini adalah perniagaan yang dipacu dengan kepakaran teknologi konsep ini akan menghapuskan kebimbangan mengenai kesilapan manusia dan isu disiplin serta masalah lain seperti peletakan jawatan saat akhir atau kekurangan kakitangan, ketepatan masa, sikap dan faktor disiplin lain.


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *