(SEMASA) Antabax Persembahkan ‘Lat-Tali-Lat’, Rancangan Mainan Mempromosikan Semula Permainan Tradisional dan Pupuk Tabiat Kebersihan

Spread the love

IMG_0168

‘Lat-Tali-Lat-Tali-Tam-Plom’ – masihkah anda ingat ungkapan yang biasa didengar pada zaman kanak-kanak anda? Malangnya, di zaman digital yang penuh dengan telefon pintar, tablet dan komputer riba serta permainan interaktifnya, kanak-kanak nampaknya semakin lupa akan permainan tradisional warisan budaya. Antabax, rangkaian sediaan jaga diri antibakteria yang dipercayai dan inovatif serta menyediakan perlindungan 24 jam terhadap 99.9% kuman, telah mengambil inisiatif bagi memperkenalkan semula permainan tradisional Malaysia kepada kanak-kanak menerusi satu rancangan realiti.

IMG_0150

Siri setengah jam 10 episod ini merupakan yang pertama di Malaysia yang menggunakan permainan tradisional sebagai satu cara bagi memupuk tabiat penjagaan kebersihan diri. Ia dinamakan ‘Lat-Tali-Lat’ dan akan ke udara bermula 6 Oktober di Astro Ria, Saluran 104 pada jam 6.30 petang.

Antabax ‘Lat-Tali-Lat’ merupakan kerjasama antara Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd, pemilik jenama Antabax dan kumpulan hiburan media konsumer bersepadu terkemuka di Malaysia, ASTRO.

Rancangan ini menampilkan 24 orang peserta dari sekolah-sekolah rendah yang akan beradu kecekapan dalam permainan tradisional Malaysia yang unik seperti Baling Tin, Konda Kondi, Tarik Upih, Galah Panjang, Tuju Tin dan Keting Ting.

Ibu bapa kepada para peserta juga mempunyai peranan masing-masing., di mana mereka akan ‘didenda’ secara kreatif bagi setiap kesilapan anak mereka.

Hadiah berjumlah melebihi RM40,000 bakal dimenangi, dengan pasukan yang menang akan membawa pulang RM15,000 dana pendidikan, RM1,000 untuk sekolah yang diwakili, hamper produk daripada Antabax, tiket ke Legoland dan Hello Kitty Land serta jam tangan Swatch.

Rancangan yang dikendalikan oleh gandingan pengacara pelawak Jambu ini menjanjikan persaingan sihat, tips kesihatan dan kebersihan diri, serta dijangka mampu menarik perhatian penonton daripada pelbagai lapisan umur. Warga emas dan ibu bapa akan terkenangkan kembali permainan yang pernah mereka main suatu ketika dulu manakala bagi kanak-kanak pula, ia bakal menjadi suatu pengalaman baru yang menyeronokkan bermain dengan batu kerikil, pelepah kelapa dan melukis garisan dengan kapur.

Rancangan ‘Lat-Tali-Lat’ yang penuh nostalgia, pendidikan dan kaya dengan warisan ini amat sesuai untuk tontonan seisi keluarga, malah mungkin mampu mengalihkan perhatian kanak-kanak daripada telefon, tablet dan konsol permainan mereka buat seketika, membantu mereka mengenal semula makna interaksi sosial dengan kanak-kanak lain serta orang dewasa dan memupuk fizikal yang aktif.

JAMBU ANTABAXsmall

Menurut Pengurus Besar Produk Jaga Diri dan Rumah, Jabatan Pemasaran, Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd, Encik Francis Ng, Antabax telah lama mempromosikan penjagaan kesihatan dan kebersihan diri secara kreatif bagi membantu lebih ramai individu mengamalkan gaya hidup lebih sihat.

“Kempen kebersihan diri dan amalan sihat lama kelamaan boleh menjadi membosankan akibat diulang-ulang. Antabax sentiasa mencari alternatif baru bagi mengekalkan kesegaran mesej penting ini. Kami memperkenalkan inovasi dengan menjalankan aktiviti Penyelidikan dan Pembangunan yang terperinci bagi menghasilkan kelainan dalam produk kami. Kami juga mengamalkan inovasi yang sama dalam interaksi kami dengan konsumer dan orang awam,” kata Encik Ng.

“Tahun ini, Antabax bekerjasama dengan lebih 40 buah sekolah untuk mempopularkan semula Tepuk Amai-Amai bagi menyampaikan mesej kebersihan diri sebagai sesuatu yang menyeronokkan bagi kanak-kanak. Menerusi siri Lat-Tali-Lat ini, kami meneruskan agenda mempromosikan permainan tradisional Malaysia sebagai satu cara memelihara budaya dan warisan kita supaya dikenali oleh generasi akan datang. Mesej yang cukup jelas mengenai amalan kesihatan dan kebersihan diri yang terdapat dalam siri ini membawa manfaat sampingan, iaitu membuatkan kita sentiasa berwaspada terhadap epidemik seperti demam selesema,” jelas Encik Ng.

Menurut kajian, tangan manusia secara purata mengandungi hampir 150 spesies bakteria berbeza [1], manakala 80 peratus [2] jangkitan berlaku menerusi tangan yang tidak bersih. Tabiat yang mudah iaitu membasuh tangan dengan sabun atau mensanitasikannya mampu menurunkan angka ini secara drastik.

“Kami di Antabax dan Lam Soon sentiasa cuba mendekati orang awam, komuniti dan budaya untuk berbakti. Siri Lat-Tali-Lat ini merupakan sumbangan kami kepada pendidikan gaya hidup sempurna dan pemeliharaan budaya Malaysia bersama,” tambah beliau.

“Siri Antabax Lat-Tali-Lat ini merupakan satu percubaan baru dalam mempopularkan semula permainan tradisional. Ramai pelajar sekolah tidak kenal permainan yang kita main sewaktu kecil dan interaksi sosial ketika bermain telah semakin pudar di kalangan anak-anak kita akibat telefon bimbit dan permainan online yang kebanyakannya ialah aktiviti bersifat bersendirian,” kata Pengurus Saluran Astro Ria, Encik Raqim Ahmad.

“Kami amat teruja dengan siri baru ini kerana maklum balas awal yang diterima daripada kelompok sasaran menunjukkan tanda-tanda positif. Kami berharap permainan ini akan kembali popular di kalangan kanak-kanak, agar mereka menghargai permainan tradisional,” jelas Raqim.

Majlis pelancaran juga menyaksikan pertembungan antara pihak media dengan sebahagian kanak-kanak yang menyertai rancangan Lat-Tali-Lat dalam permainan tradisional seperti Batu Seremban, Main Lidi dan Main Tudung Botol.

“Kami berharap lebih ramai penonton akan menonton dengan anak-anak mereka bagi mengimbau semula kenangan zaman kanak-kanak mereka dan membantu anak-anak mereka mengenali permainan ini, di samping mempelajari tentang kesihatan dan kebersihan diri,” kata Encik Ng sebagai penutup.

Rancangan Antabax Lat-Tali-Lat akan disiarkan pada setiap Ahad, bermula 6 Oktober, pada jam 6.30 petang dan siaran ulangan pada setiap Sabtu, jam 9 malam.


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *