(HIBURAN) FILEM SIKU 12: LANGKAH DERHAKA

Spread the love

Filem Siku 12: Langkah Derhaka arahan Azhari Zain memiliki kekuatan tersendiri kerana menonjolkan kehebatan seni persilatan Melayu dan Muay Thai untuk menarik penonton ke pawagam.

Naskhah bergenre aksi terbitan Power Team Entertainment Sdn Bhd ini menampilkan gandingan hebat dua aktor popular tanah air iaitu Syafiq Kyle dan Zahiril Adzim selaku teraju utama.

la dimantapkan lagi dengan penampilan barisan pelakon seperti Moon, Lobak, Tuan Asmawi Tuan Umar, Pon Muay Thai, Anas Mentor, Shahmiey Odd, Pak Salleh, Chiang, Aman Ahmad dan Bai Chot.

Penerbit Eksekutif, Mohd Hafiz Mohd Nafiah berkata, perancangan untuk menerbitkan filem yang membabitkan kos sebanyak RM1.2 juta itu bermula pada penghujung 2019.

Bagaimanapun, katanya, penggambaran filem itu pula hanya dapat dimulakan pada 2021.

“Kami juga mengambil sedikit masa sebelum memulakan penggambaran kerana perlu melakukan kajian mendalam mengenai seni silat siku 12 dan mencari barisan pelakon yang benar-benar sesuai dan boleh bersilat untuk beraksi dalam filem itu.

“Penggambaran filem Siku 12: Langkah Derhaka membabitkan tempoh selama 15 hari seperti dijadualkan. la membabitkan lokasi penggambaran sepenuhnya di Pendang dan Alor Star, Kedah.

“Bagi menampakkan suasana sebenar pertarungan ratusan pelakon tambahan digunakan dalam filem

Siku 12: Langkah Derhaka. Selain penampilan istimewa seramai 20 penari menora dari Persatuan Manora Kedah dan Manora Kham Kampung Kalai,” katanya.

Mengenai cabaran menghasilkan filem berkenaan pula, kata Mohd Hafiz, dia hanya mengambil alih projek filem itu pada saat akhir.

“Saya bersetuju mengambil alih projek dari produser, Mohamad Pozi Mansor bukan atas dasar persahabatan semata-mata tetapi saya percaya filem ini mempunyai potensi besar dan berpeluang untuk diangkat ke peringkat antarabangsa.

“Siku 12 ini adalah ilmu persilatan seni silat tua Melayu permainan 12 yang jarang diketengahkan dalam filem sebelum ini,” katanya.

Bagaimanapun, menurut Mohd Hafiz, banyak yang perlu diperbaiki untuk memastikan kualiti filem itu sesuai untuk tayangan di pawagam.

“Banyak proses yang perlu dilalui filem ini terlebih dulu sebelum mendapat kelulusan untuk tayangan di pawagam termasuk dengan Kementerian Dalam Negeri dan Skim Wajib Tayang serta wakil pawagam sendiri.

“Saya perlu menyiapkan dari segi proses suntingan, ‘audio mixing’ dan ‘color grading’ filem ini. Pada masa sama, filem ini juga hanya menggunakan teknik imej janaan komputer (CGI) sebanyak 10 peratus.

“Alhamdulillah, selepas melihat maklum balas positif dari semua pihak terbabit, saya dan produser kembali bersemangat untuk membawa filem ini ditayangkan di pawagam,” katanya.

Ditanya soal kutipan filem itu pula, kata Hafiz, dia tidak mahu meletakkan sebarang sasaran, sebaliknya hanya menyerahkan kepada ketentuan Allah.

“Saya memang berdebar menanti tayangan filem ini di pawagam kerana ia filem terbitan pertama saya. Apapun, saya dan produser sudah bekerja keras dan berusaha memberikan sentuhan terbaik pada filem ini.

“Kami berkarya ikhlas dari hati dan selebihnya kami Serahkan pada penilaian penonton dan soal rezeki.

“Selain kekuatan jalan ceritanya, saya juga yakin dengan momentum yang ada selepas kejayaan luar biasa filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan, filem genre aksi Siku 12: Langkah Derhaka juga akan mendapat tempat di hati penonton.

“Selepas filem Mat Kilau, semua filem Melayu yang ditayangkan di pawagam juga mencecah kutipan melepasi sejuta. Justeru, saya berharap semua penggemar filem aksi memberi sokongan pada filem ini,” katanya.

Filem Siku 12: Langkah Derhaka bakal ditayangkan di 66 pawagam seluruh Malaysia bermula 27 Oktober ini. Selain turut ditayangkan serentak di 7 pawagam di Singapura dan satu pawagam di Brunei Darussalam.

SINOPSIS

Filem Siku 12: Langkah Derhaka mengisahkan Atid dan A Wut berketurunan Siam adalah dua sahabat baik yang tinggal di Kampung Siam, Pendang, Kedah.

Mereka sangat meminati seni mempertahankan diri Muay Thai, apatah lagi, pertandingan Muay Thai dianjurkan selepas padi dituai dan terbuka kepada peninju dari Thailand, setiap tahun.

Bapa Atid, Ayah Man pernah belajar ilmu persilatan Seni Silat Tua Melayu Permainan Siku 12 dengan Tuan Guru Haji Zainal. Semasa berlawan dengan beberapa perompak bersama sahabatnya, Harun, Ayah Man secara tidak sengaja tertikam salah seorang perompak.

Harun menyuruh Ayah Man melarikan diri ke kampung isterinya di Pattani. Kerana peristiwa itu, Harun berkorban dan akhirnya, meninggal dalam penjara. Apabila isterinya meninggal, Ayah Man berpindah ke Pendang bersama Atid dan hidup secara sederhana sebagai petani dan tukang kayu.

Atid dapat melihat ketangkasan bapanya bersilat sehingga dapat menumbangkan lintah darat di kampung. la membuatkan Atid ingin mengetahui apakah jurus persilatan digunakan.

Atid beriya-iya mahu bapanya mengajar jurus persilatan, biarpun Ayah Man cuba mengelak dan merahsiakan ilmu persilatan Siku 12 akibat sejarah hitam bersama Harun.

Atas desakan Atid, Ayah Man bersetuju menurunkan ilmu persilatan Siku 12, jurus yang dapat menjatuhkan musuh sekelip mata iaitu jurus Langkah Derhaka walaupun dalam masa sehari.

Namun, Atid tidak menyangka sahabatnya, A-Wut mengkhianatinya apabila mendengar Ayah Man menurunkan ilmu persilatan kerana beranggapan Atid mementingkan diri mempelajari ilmu berkenaan tanpanya. Siku 12, antara dendam, jurus Siku 12 Langkah Derhaka, maruah diri, cinta, persahabatan dan takdir, di sinilah bakal merungkai segala-galanya…


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *