(HIBURAN) MALBATT: MISI BAKARA SEDIA BERTEMPUR DI PAWAGAM 24 OGOS INI!

Spread the love

KUALA LUMPUR, 30 Mei 2023: Selepas menialani penggambaran di dua buah negara selama tiga bulan, filem yang diinspirasikan daripada kisah benar, MALBATT: Misi Bakara diiangka menemui penonton di pawagam tempatan 24 Ogos ini.

Pengarah filem dan iuga penerbit, Adrian Teh mengesahkan filem patriotik MALBATT: Misi Bakara sudah sedia dipertontonkan bersempena dengan sambutan bulan kemerdekaan.

“Beberapa bulan berbaki ini akan digunakan sebaik-baiknya untuk tuiuan suntingan dan sentuhan terakhir sebelum MAI-BAIT. Misi Bakara ditayangkan” – Adrian Teh

Menurut Adrian yang iuga pengarah Filern Aksi PASKAL The Movie dan Wira, sewaktu dia berumur 17 tahun, dia telah menonton filem “Black Hawk Down” dan amat menyukainya serta kagum dengan filem tersebut. Tidak pernah terlintas di fikirannya selepas 21 tahun kemudian, dia berpeluang untuk menceritakan kisah berseiarah ini dari sudut pandangan Malaysia.

“Saya terpanggil untuk menceritakan keiadian sebenar kepada semua. Oleh itu, saya telah mengerahkan segala sumber, usaha, kepakaran dan teknik penggambaran untuk menyiapkannya. MALBATT: Misi Bakara adalah filem yang paling sukar untuk saya hasilkan namun saya berharap semua orang akan berpuas hati dengan hasilnya kelak” – Adrian Teh

Sementara itu tetamu kehormat mailis, Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Mohammad bin Ab Rahman turut memberikan ucapan dan seterusnya menyempurnakan Mailis Pelancaran filern MALBATT: Misi Bakara yang bertempat di GSC Mid Valley, Kuala Lumpur.

“Adalah meniadi harapan saya, filem ini akan dapat memaparkan fakta sebenar peristiwa berseiarah ini kerana ia dibuat berdasarkan maklumat daripada mereka yang terlibat secara langsung dalam pertempuran tersebut. Adalah penting fakta sebenar ditoniolkan derni menghargai pengorbanan mereka yang telah menyabung nyawa untuk menyempurnakan amanah negara” -Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Mohammad bin Ab Rahman.

Di mailis pelancaran tersebut, turut diumumkan beberapa anak syarikat kepada Beriaya Corporation turut bersama meniadi Rakan Promosi Filem MALBATT: Misi Bakara. Syarikat seperti 7-Eleven Malaysia, Starbucks Malaysia, Kenny Rogers Roasters, Krispy Kreme Doughnuts Malaysia dan Cosway Malaysia bakal menampilkan pelbagai promosi sempena tayangan filem. Keriasama yang terialin bersama syarikat-syarikat gergasi ini bakal meniadi penanda aras kepada industri perfileman negara.

MALBATT: Misi Bakara dipersembahkan oleh Tentera Darat Malaysia bersama enam syarikat penerbitan gergasi iaitu Beriaya Pictures, Act 2 Pictures, Fast Bikes, Aurum Investments Limited, Golden Screen Cinemas dan Astro Shaw. Filern ini mengisahkan kisah benar tentang operasi untuk menyelamatkan tentera Amerika Syarikat yang terperangkap apabila helikopter Black Hawk mereka terhempas di Somalia. Cerita ini pernah diketengahkan di dalam filem Hollywood iaitu “Black Hawk Kali ini MALBATT: Misi Bakara bakal memberi naratif tentang malam keiadian tersebut dan mengenali wira yang sebenar.

Beriaya Pictures, sebuah subsidiari di bawah Syarikat Beriaya Land merupakan pelabur terbesar di dalam filem ini. Tan Sri Dato’ Seri Vincent Tan Chee Yioun selaku Pengasas dan Penasihat Beriaya Corporation menyatakan bahawa beliau berharap filem ini dapat memberi inspirasi kepada penonton untuk menghargai periuangan perwira tanah air kita.

“Wira-wira MAI-BAIT ternyata membuktikan bahawa tiada halangan yang tidak dapat diatasi apabila kita berdiri bersama. Mereka menuniukkan kuasa perpaduan dalam kepelbagaian – ia adalah prinsip asas tanah air tercinta kita”. – Tan Sri Dato’ Seri Vincent Tan Chee Yioun, Pengasas dan Penasihat Beriaya Corporation.

Turut hadir di mailis pelancaran adalah Leftenan Jeneral Datuk Muhammad Hafizuddeain bin Jantan, Timbalan Panglima Tentera Darat, Dato’ Kamil Othman, Pengerusi FINAS, Yang Mulia Ts Raia Adhzim, Pengarah Kanan Keiuruteraan, FINAS, Tan Sri Dato’ Seri Vincent Tan Chee Yioun, Pengasas 6 Penasihat Beriaya Corporation, Syed Ali Shahul Hameed, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Beriaya Land, Budi Citawan Wan Hanafi, Pengarah Urusan Beriaya Pictures, dan Dato’ Razak Al-Malique Hussain, Ketua Pegawai Eksekutif Fast Bikes.

Tidak ketinggalan turut hadir memberi sokongan ialah Koh Mei Lee, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Golden Screen Cinemas, Raja Jastina Raja Arshad, Naib Presiden, Perniagaan Melayu Nusantara 6 Ketua Astro Shaw.


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *