(SUKAN) Pelancaran Arena Sukan Digital i-City – mengabungkan sukan lasak dan teknologi sebagai galakan gaya hidup lebih sihat

Spread the love

13 Januari 2024, i-City: Menteri Belia dan Sukan, YB Hannah Yeoh, hari ini melancarkan Arena Sukan Digital di i-City. Menjangkau 30,000 kaki persegi, Arena Sukan Digital ialah satu-satunya arena sukan ekstrem dalaman yang menggabungkan teknologi dan sukan untuk meningkatkan pengalaman keseluruhan acara sukan keluarga, pembinaan pasukan dan komuniti.

Selain peralatan sukan lasak seperti memanjat dinding, trampolin dan kursus ninja, Arena Sukan Digital di i-City yang baru dibuka menampilkan lebih daripada 12 kemudahan sukan lasak dan rekreasi keluarga.

Menurut Pengerusi I-Berhad Tan Sri Lim Kim Hong, i-City telah menyepadukan teknologi seperti kecerdasan buatan dan sensor ke dalam peralatan sukan dalam Arena Sukan Digital untuk menggalakkan penglibatan keluarga dan komuniti dalam mengamalkan gaya hidup yang lebih aktif dan sihat, mengikuti perkembangan  dengan zaman.

Beliau menyatakan, “Teknologi telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian manusia. Kemajuan pesat teknologi adalah mampan, dan menyepadukan teknologi interaktif ke dalam kemudahan sukan dapat meningkatkan lagi acara sukan dan memperkasakan orang ramai untuk lebih aktif.”

Dalam merasmikan Arena Sukan Digital, Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh menekankan keberkesanan pendekatan i-City, yang menjadikan ruang sukan lebih interaktif dan dinamik menggunakan teknologi.

Beliau juga menekankan peranan sukan dalam memupuk kerja berpasukan, membina hubungan yang lebih erat dan menyatukan individu.

“Dengan itu, kerajaan Malaysia telah memberikan pengecualian cukai sehingga RM1,000 untuk pembelian peralatan sukan dan aktiviti berkaitan sukan, termasuk yuran latihan sukan,” katanya


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *