(SEMASA) Maya Karin Mencari 100,000 Tandatangan Untuk Kereta Elektrik

Spread the love

image002

Kenderaan elektrik bukan sesuatu yang baru yang diperkenalkan pada dunia. Sejarah kenderaan elektrik bermula pada pertengahan abad ke -19. Kenderaan elektrik memegang rekod kelajuan tanah kenderaan sehingga sekitar tahun 1900.

Maya Karin yang dilantik sebagai Duta untuk Perbadanan Teknologi Hijau Malaysia (GreenTech Malaysia) selama dua tahun (2014-2015) yang mengutamakan dalam menggalakkan penerimaan orang ramai dalam misi menghargai dan juga mengaplikasi teknologi hijau. Berbesar hati dengan kepercayaan yang diberikan oleh pihak GreenTech, Maya Karin ingin memacu kesedaran, penerimaan dan penggunaan produk-produk dan perkhidmatan untuk masa depan yang lebih hijau kepada rakyat Malaysia.

Insentif cukai untuk hibrid dan EV diperkenalkan pada tahun 2011 telah dikeluarkan pada tahun 2014 dengan pengecualian bahawa kacukan dipasang sahaja di dalam negara dan EV akan menerima insentif cukai. Ironinya dasar ini ialah hibrid dan EV hari ini tidak mampu milik kepada rakyat Malaysia biasa sementara dipasang dalam negara RM580,000 Mercedes S400 hibrid mendapat insentif cukai.

Penghasilan kereta yang menggunakan 100% punca kuasa elektrik ini membuatkan Maya Karin sebagai Duta utama Greentech bersama perjuangkan untuk mendapatkan kerajaan Malaysia memperkenalkan semula insentif cukai bagi rakyat Malaysia untuk membeli kenderaan elektrik (EV).

Ini adalah satu petisyen kepada kerajaan Malaysia untuk memperkenalkan semula insentif cukai bagi rakyat Malaysia untuk membeli kenderaan elektrik (EV). Jika anda bimbang tentang udara yang bersih, kereta bersih dan meletakkan Malaysia di atas jalan yang menghilangkan implikasi alam sekitar dan ekonomi bahan api fosil – pergi ke hadapan dan menandatanganinya!

Untuk kebaikan bumi tercinta, mari bersama-sama menyempurnakan mencapai sasaran 25,000 tandatangan bagi petisyen, tunjukkan sokongan anda dengan menandatangani petisyen ini.

Maya Karin juga turut memberikan sokongan dalam pelancaran kereta elektrik terbaru dari GreenTech Malaysia, Tesla yang berlangsung pada hari Sabtu, 14 November  2015. Anda boleh klik di http://we.tl/bWlBefTo7b untuk dapatkan liputan Maya Karin di majlis pelancaran tersebut.

 

Anda boleh klik di bit.ly/wewantelectriccar dan lengkapkan borang yang tertera di skrin anda.


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *